Hedda Berander

Lästips

Förutom välvald fantasy är jag även uppfödd på serier. Bamse, såklart, och tack vare min hamstrande far också alstren från ett knippe belgiska tecknare. Tintin, Asterix, Spirou och Gaston.

Amerikanska serier har aldrig kommit min väg i annat än strip-form.

Meeeen.. eftersom jag för inte alltför länge sedan dök huvudstupa ner i Marvels filmuniversa (tack vare Agents of SHIELD, som efter en svag halv första säsong bara har blivit bättre och bättre, seriöst det är en sevärd teveserie) har jag även så sakteliga börjat undersöka det här med amerikanska serier.

Givetvis, eftersom jag är jag, så väljer jag mina inköp med precision.

Nu senast blev det första volymen av Thor: Goddess of Thunder, och första volymen av den nya Ms. Marvel. Bägge är bra, men särskilt Ms. Marvel vill jag rekommendera vidare. Mycket skön mix av samhällsproblem, kulturkrockar, rädda-världen-komplex, tonårsangst och slapstickhumor. Om nu bara rövhattarna på Disney kunde se värdet i att ge kvinnliga superhjältar filmroller istället för att ge oss den tredje upplagan av Peter Parker/Spiderman på femton år också..

Nej men på riktigt, att Disney åtminstone inte startar om Spiderman som Miles Morales utan pressar in ännu en upplaga av Peter Parker i nästa Captain America-film.. jag blir så trött.

För att inte tala om att hela nördsidan av internet dunkar nävarna i bordet i frustation över att Black Widow fortfarande inte fått någon solofilm, och det händer exakt inget på den fronten. Seriöst, de som håller i pengarna på Marvel/Disney är nog partiellt både lomhörda och dumma i huvudet och mentalt fastnaglade i en forntida syn på emancipation. Uuuuusch.

Men men, det var inte meningen att jag skulle skriva arga saker om filmuniversat utan istället upplysa folk om att ovan nämnda seriealbum är värda att läsas. Coolhetsfaktorn på den kvinnliga Thor är dessutom skyhög. Hur cool Ms. Marvel är? Inte lika, hon har snarare något närmast Garionskt* klumpigt över sig ibland.

*Efter Garion, den högst motvilliga hjälten i David & Leigh Eddings’ fantasyserie Sagan om Belgarion (a.k.a. världens bästa fantasyböcker, sorry Tolkien).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *